Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kde chovat holuby

9. 10. 2009
 

Různé stavby holubníků, jaké lze ve světě najít.

Rakovnický kotrlák žil od nepaměti volně, na vesnických statcích.

Většinou v komorových holubnících. Holubník byl součástí stavební konstrukce objetku. Byl přímo pod přesahem střechy kryjící zápraží nebo vyčleněn z půdního prostoru hospodářské stavby.

Často bylo vidět, zejména na vesnicích, klasický sloupový holubník. Vlastní holubník je vynášen dřevěným sloupkem, který je v některých případech doplněn o šikmé vzpěry (někdy vyřezávané). Vlastní holubník představuje prkenný hranolový útvar se čtvercovou nebo mnohoúhelníkovou základnou. Jeho obvodový plášt je tvořen vodorovně nebo svisle kladenými prkny s vyřezávaným otvory, před nimiž jsou vodorovné plošky umožňující snadnější přístup. Útvar je zakončen oplechovanou stříškou, doplněnou někdy o větrnou korouhvičku. Sloupové holubníky bývají umístěny volně v prostoru hospodářského dvora.

Rada pro ty, co uvažují o postavení sloupového holubníku:

Pokud uvažujete o pořízení dvou párů holubů, tak vám bude stačit šestihran o straně 50cm, vysoký taktéž 50cm. Takže v průměru bude mít holubník 1m.

Tuto plochu rozdělíme napříč neprůhledným materiálem na dvě oddělení, aby se holubi vzájemně nerušili.

Do každého oddělení musí být samostatný vletový otvor. Pro malá a střední plemena, bez rousů - opeření na nohou, stačí vletový otvor o šířce 10cm, vysoký může být 15cm, nahoře zaoblený, pro parádu. Pokud budou mít holubi rousy na nohou, je vhodné v dolní části vletového otvoru vyřezat klínky, aby se vchod ve spodní části rozšířil na 15cm. Rousná plemena si potom nebudou olamovat peří na nohou.

Kvůli čištění, a manipulaci s holuby, třeba i pro vložení hnízdní misky pro holuby, je vhodné do každého oddělení mít dvířka, široká 30cm, vysoká minimálně 20cm. Každé oddělení pro holuby by mělo být vysoké minimálně 25cm.

Takže v takto navrženém holubníku mohou být dvě patra po dvou odděleních, celkem čtyři vletové otvory. Dále se pokračuje stříškou, která by měla mít přesah alespoň 10cm.

Před vletové otvory nesmíme zapomenout na alespoň 10cm vyčnívající destičky, na kterých budou moci naši holubi pohodlně přistávat.

Ale upozorňuji, usazovat dva páry holubů je těžké, tři se usadí lépe, a za rok máte takto postavený holubník přeplněný, a stavíte nový, větší.

Moderní sloupový holubník

V polsku je běžný i budkový chov. Jak napovídá již samotný název, je tento typ holubníků nazývaný též budníky umístěn přímo na stěnách hospodářských staveb. Jedná se o jednoduchou sbíjenou konstrukci z dřevěných prken, kladených zpravidla ve dvou vzájemně kolmých směrech. V čelních prknách jsou vyřezány otvory nejrůznějšího tvaru, od prostého obdélníku přes složitější půlkruhový nebo sedlový otvor, případně se zakončením napodobujícím oslí hřebet. Před otvory jsou zpravidla umístěny jednotlivé nebo průběžné vodorovné prkenné plošky, umožňující snadnější přístup. Vypadá to jako klasická budka pro ptáky, přichycená na stěně domu. Budka pro jeden pár holubů má rozměry 25 krát 25cm, vletový otvor 10 krát 10cm.

V arabských zemích lze ještě najít věžový holubník, postavený většinou z cihel, kde po celé vnitřní straně věže jsou jednotlivé komůrky pro hnízdící holuby. Holubů v takové věži mohou být i tisíce. Tyto věže jsou využívány pro výrobu zemědělského hnojiva.

Již v dobách faraonů se chovali holubi. Tehdy se většinou chovali ve větších džbánech položených naležato, zazděných ve zdech. Tyto zídky mohly obsahovat i tisíce džbánů.

U nás je stále více oblíbená Voliéra. Zejména je vhodná kvůli udržení dobrých sousedských vztahů. Tento typ spočívá v umístění vlastního dřevěného holubníku na zděnou přízemní část zpravidla obdélníkového půdorysu. Hranolový útvar holubníku je ukončen stříškou sedlového tvaru. Holubníky na zděném přízemku bývají umístěny samostatně v prostoru hospodářského dvora. Jde to i popsat jako zahradní domek, kde bydlí holubi, spojený s voliérou. Voliéra by měla být prostornější, slyšel jsem o tom, že se stalo, že i ve voliéře, nebo prostornějším holubníku kotrlák válel.

Rozhodně ale musíte počítat s tím, že holubi nesmí být jen zavření, musí i létat, takže musíte obětovat nějaký ten volný čas. Pokud chcete mít radost z chovu, tak je to každodenní péče, kterou těžko můžete přenechat sousedovi, když odjedete na dovolenou.

Holubi by se měli pouštět z voliéry hladoví. Platí, že nažraný holub nelétá. Holubi by se měli bát střechy, měli by si zvyknout, že buď jsou ve voliéře, nebo létají.Obrazek Na signál chovatele by se měli vracet do voliéry, kde je nakrmíme. Já svolávám holuby pískáním. Neumím pískat nějak moc nahlas, ale hladoví holubi reagují dobře, nažraní jsou neovladatelní. Někteří chovatelé používají i jiné holuby, takzvané vábníky, holuby zejména bílé barvy, většinou pávíky, kteří jsou více ochočeni, a vidí se s ostatními holuby pouze v době krmení. Taky se používá bílý plášt, klobouk, nebo praporek. Holubi vidí bílou barvu výrazněji, než ostatní barvy, proto se tato barva s oblibou používá jako vhodný signál ke krmení.

A ještě jedna rada. Když budete stavět holubník, tak nezapomeńte, že se všude budete muset dostat. Budete muset holubník čistit, desinfikovat, a hlavně kroužkovat holoubata. Já jsem udělal chybu při stavbě svého prvního sloupového holubníku, udělal jsem hnízda i ve střeše. Samozřejmě holubi vědí, že je tam těžký přístup. O tohle hnízdiště je největší zájem, a nejlépe se tam holubům daří odchovat mladé, mají tam klid. Bohužel se tam nedostanu ani já. Na holoubata se tam dívám pomocí zrcátka, a velkou radost mám, až z tama holoubě vyletí, vlastně ho vidím poprvé. Ted mě třeba překvapili kotrláci. Podařilo se mi okroužkovat jejich holoubě. Měl jsem radost, že to vypadalo, že by mohlo mít správné vybarvení, a k mému překvapení z toho hnízda vyletěli dvě holoubata, ne jen jedno, které jsem našel. 

Na internetu jsem i četl, že někteří chovatelé začínali s chovem ve staré skříni, nebo kotci pro králíky. Myslím, že pro začátek to taky stačí, hlavně je důležité, aby na holuby nefoukalo. Jsou chovatelé, kteří i chov v takových stísněných podmínkách preferují. Věřím, že s pravidelným čištěním lze i takhle dosáhnout úspěchů v chovu.

Taky jsem udělal chybu, že jsem jeden svůj sloupový holubník postavil na krátkou nohu. Mnoho let to bylo vpořádku, ale v lednu roku 2010 napadlo moc sněhu. Okamžitě si vzniklé situace všimly kočky, a během tří dnů vyplenily holubník. Obrazek

Každý holubí pár musí mít k zahnízdění prostor 25cm krát  25cm, a určitě dvakrát, protože jakmile holoubě odrůstá, již si můžou stavět další hnízdo, a sednout na další vajíčka. Holubi si brání svoje území, takže by měl mít každý holub svou sedačku.

Pokud potřebujete poradit, jaké základní zásady by se měly při stavbě holubníku dodržet, můžete se podívat na www.kotrlak.estranky.cz/clanky/rady-nejen-novym-chovatelum-holubu/novy.holubnik.html

Já si vyrábím chovatelské zařízení sám, pomáhá mi s tím moje dcerka. Hodně budoucích chovatelů nachází moje stránky, a chce po mě návod na stavbu sloupového holubníku. Bohužel návod nemám, stavím tak, jak mi to vyjde, a z materiálu, jaký mám k dispozici. Ale hledal jsem na internetu, co poradit. Rozhodně, pokud budete vyrábět svépomocí, může vás vyjít stavba dráž, než když si koupíte něco od profesionála. Tak vám doporučím profíka, který má velmi lidové ceny, a jeho výrobky jsou moc pěkné.  www.drevovyrobky.wz.cz

Autorem stránek http://kotrlak.estranky.cz je Miroslav Matula, chovatel holubů plemene rakovnický kotrlák

Kopírování článků povoleno, neužívejte dílo komerčně, uvedte autora

 

Náhledy fotografií ze složky Můj sloupový holubník

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

dotaz

(Gajdy, 3. 8. 2022 16:54)

Zdravím našel jsem pískle holuba, má již peří a snaží se létat. Dočetl jsem se, že se živí luštěninama, zrním apod. .., vše mu namáčím a po třech dnech se má čilé k světu. Mám dotaz, zda až začne normálně létat odletí a zařadí se do přírody, nebo se bude vracet k domu. Mám mu udělat nejakou budku, ale nevím jaký má mít rozměr apod. .. Děkuji za radu Gajdy podlahy-tgajdos@email.cz

Holub hřivnáč

(Luca, 5. 9. 2018 8:43)

Dobrý den mám doma holuba hřivnáče, už odrosteleho ,sama jsem ji vypiplala a chtěly bychom si ho nechat,teda pokud by se netrápil.A proto se ptám jak velikou voliéru bychom potřebovali?

Re: Holub hřivnáč

(Miroslav Matula , 6. 9. 2018 12:41)

Dobrý den, taky jsem kdysi vypiplal hřivnáče. Taky jsem si přál, aby zůstal, měl jsem obrovskou volieru, byl tam i s obyčejnými holuby, kteří lítali ven malým otvorem ve střeše, a hřivnáč to nezvládal. Nakonec se mu to povedlo, a odletěl do teplých krajů. Ale na jaře se přišel ukázat, že je opět doma. Viděl jsem ho jen dvakrát, ale byla to paráda. Tomuto druhu holuba je lépe ve volné přírodě, do klece nepatří, a určitě tím porušujete i zákon. Na chov divokých zvířat potřebujete povolení, není to jen tak, mohl by vás nějaký soused udat. Já ho měl teda všem na očích, a nikdo mě neudal, ale nevím, jaké máte sousedy vy.

Holub hřivnáč

(Luca, 5. 9. 2018 8:42)

Dobrý den mám doma holuba hřivnáče, už odrosteleho ,sama jsem ji vypiplala a chtěly bychom si ho nechat,teda pokud by se netrápil.A proto se ptám jak velikou voliéru bychom potřebovali?

Zalitly holoubek

(Věra Nováková , 4. 10. 2017 21:46)

Dobry den, v utery jsme u naši cerpaci stanice našli holoubka. Na netu jsem všechno dohledala a poptala se. Konkrétní majitel dle kroužku se zatim nenašel. Dala jde mu zrní i vodu. Byl unaveny, hodně jedl i pil. Ve středu jsem se pokusila ho vypustit. Moc se mu nechtělo. Po pul hodině odhaneni odletl. Za 2 hodině se suverenne vrátil, vletel otevřenými dveřmi přímo do pumpy a krasne nakracel rovnou do kanceláře, kde mel predtim azyl. To uz mi jako zůstane? Ja jsem z paneláku, nevím co s nim. V patek ráno zkusím znovu pustit, ale co když se znovu vrati? Na stránkách holubaru jde kroužek zaregistrovala. Zatim nic.

Rada

(Tomas, 8. 9. 2017 15:15)

Dobrý den mám 6 holubů ve voliéře u slepis mám nasekané hnízda nad kralikama ale zajímalo by mě jestli jim musím udělat i něco se striskou dalšího pro ostatní holuby sedí na střeše i když nanee prší nebo je mám nechat tak

Re: Rada

(Miroslav Matula, 11. 9. 2017 20:32)

Dobrý den, určitě bych aspoň nějakou provizorní stříšku přidal alespoň na část voliéry, hlavně nad hnízda. Sice v přírodě holubi přežijí i na střeše, ale zónou to, co chtějí a potřebují. Domácí holubi jsou choulostivější, tak bych jim dopřál trochu toho komfortu, ať se mají lépe, a jsou zdraví.

Staroněmecký racek

(Branis, 7. 9. 2017 18:52)

Dobrý den pane Matulo,chtel bych vas poprosit o radu.Pred dvouma měsícema jsem u nas na zahraďe našel vyčerpaného holuba.Byl vyčerpany ,dal jsem mu nazrat napit a dal ho do klece.Mame doma tri papoušky a tak z kleci nebyl problem.Našel jsem nejbližšího holubaře a zavolal mu .Přijel a holuba si vzal a rekl ze se o neho postara bydli asi 15 km od nas ,za dva dny ,,Hedvika,,jak ji rikam priletela a uz je dva mesice u nas .Nemam zadne skusenosti z chovem holubu myslim strava,nemoci atd .prosim poradte mi...pan mi rekl ze je to staronemecký racek. Moc vam dekuji za radu .Přeji hezký den. Branis

Re: Staroněmecký racek

(Miroslav Matula, 11. 9. 2017 20:26)

Dobrý den, myslím, že na těchto stránkách najdete vše, co potřebujete. Pokud ne, tak se klidně konkrétně ptejte, co potřebujete vědět. Pokud budu vědět, poradím.

Dobrý den,

(Věra, 12. 1. 2016 11:48)

pane Matulo,moc se mi líbí váš web,který je plný úžasných rad pro méně zkušené milovníky holubů.
Bohužel,nechovám holuby,protože bydlíme v paneláku,ale měla jsem kdysi ochočeného holuba,který bydlel u nás v bytě a přes den si létal s ostatními divokými holuby.Chodil se mnou a dětmi na procházky do přírody a poletovat přitom po okolí a po zapískání přiletěl na ruku.
Shodou okolností jsem v prosinci našla poštovního holuba se zlomeným křídlem,o kterého jeho majitel (PL) už nejeví zájem,jen si ho zřejmě odepsal z evidence.
Stala jsem se tedy opět majitelkou holuba,který ale už bohužel pravděpodobně létat nebude.Ráda si přečtu zajímavé rady na vašich stránkách. Děkuji vám za ně.

Re: Dobrý den,

(Miroslav Matula, 13. 1. 2016 6:46)

Děkuji za pochvalu, moc si takových komentářů vážím.