Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zalétlí holubi, hledání podle čisla kroužku holuba

17. 4. 2010
 

Kroužky holubů a drůbeže

Kroužky okrasných holubů a drůbeže nepodléhají takřka žádné evidenci, a zjistit majitele takového zvířete je většinou zcela nemožné.

Poštovní holubi již mají propracovanou lepší evidenci, a většinou lze vypátrat jeho majitele, nebo alespoň chovatelskou organizaci, pro kterou byl kroužek vydán. Bohužel často se stává, že poštovní holub, co někde zůstane, a nepřiletí domů, již nemá pro poštovního holubáře žádnou cenu, a již o tohoto holuba nemá zájem. Ale pochopte to, je to pošťák, který nedoručí poštu... Prosím, nevolejte mi, a čtěte pozorně dále, já vám jen těžko po telefonu pomohu, jen bych vám říkal to, co je napsáno níže.

Důležité je správně opsat číslo na kroužku holuba.

Struktura čísla: CZ-01-0148-123

  • CZ - Česká republika (PL - Polsko, DV - Německo, ....)
  • 01 - rok narození (číslo je uvedeno napříč)
  • 0148 - základní organizace (ZO Židenice). Pokud je to poštovní holub, tak číslo začíná nulou. Databázi čísel základních organizací chovatelů poštovních holubů najdete na odkaze www.postovniholub.cz/Adresar.htm . Jsou tam i kontakty na člena z organizace, který může zjistit, kterému chovateli byl jednotlivý kroužek přidělen.
  • 123 - číslo holuba

Pokud již máte číslo kroužku správně opsané, tak ho můžete přidat do databáze Českomoravského svazu chovatelů poštovních holubů.

Českou databázi zalétlých holubů najdete na stránkách: http://www.postovniholub.cz/zaletli/index.php 

Pokud se Vám nikdo neozve, což je pravděpodobné, tak je nejlepší vyhledat holubáře ve vašem okolí, jestli by se nechtěl tohoto nalezence ujmout. Pokud se holuba ujmete sami, tak na těchto stránkách najdete i rady, jak se o holuba starat, viz https://kotrlak.estranky.cz/clanky/rady-nejen-novym-chovatelum-holubu/ . Pokud holub zesílí, nebo mu doroste vytržené peří, nejspíš sám odletí ke svému domovu. Můžete mu také pomoci tak, že ho odnesete někam do polí, a tam ho pustíte. Třeba si vzpomene, na kterou stranu je domov, nebo se opět vrátí k Vám, a bude již vaším holubem, a budete patřit mezi holubáře.

 Nejen poštovní holubi mají kroužky, a jsou evidováni. Existují i kroužky svazové, či klubové. Tyto registrační kroužky slouží jednak pro účely ornitologické, ale také pro organizované chovatele. Ti si je musí objednávat dlouho dopředu. Měly by podléhat evidenci a podle čísla na nich vyraženého by neměl být problém vystopovat původ jeho nositele (od kterého klubu nebo chovatele pták pochází). Poměrně málo je veřejnosti známa skutečnost, že svazové kroužky mají pro každý rok určenou svou konkrétní barvu ( r. 2009 drůbež a holubi bílá, exotické ptactvo fialová). Sled těchto barev se opakuje v pravidelných intervalech. Organizovaní chovatelé zejména holubů a drůbeže toto dodržují. Horší situace je u chovatelů okrasného a exotického ptactva. Většina z nich totiž používá "anonymní" kroužky, kde na barvě roku nezáleží. Dostupnou škálu barev používají k odlišení odchovů od různých chovných párů.

Docela užitečné je dodržovat nepsané pravidlo o kroužkování v sudém roce na pravou nohu a v lichém na levou. Snadno se pak pouhým pohledem na dálku bez nutnosti odchytu a čtení kroužku poznají mláďata od rodičů.

Barvy kroužků holubů a drůbeže podle roků:

  • 2009 bílá barva kroužku
  • 2010 černá barva kroužku
  • 2011 žlutá barva kroužku
  • 2012 modrá barva kroužku
  • 2013 zelená barva kroužku
  • 2014 šedá barva kroužku (barvy se neustále opakují v tomto pořadí)
  • ...2015 bílá barva kroužku
  • ...2016 černá barva kroužku 

Kroužky exotických ptáků

Barvy kroužků exotického ptactva podle roků:

  • 2000 tmavě zelená barva kroužku
  • 2001 červená barva kroužku
  • 2002 černá barva kroužku
  • 2003 tmavě modrá barva kroužku
  • 2004 žlutá (zlatá) barva kroužku
  • 2005 tmavě zelená barva kroužku
  • 2006 červená barva kroužku
  • 2007 černá barva kroužku
  • 2008 tmavě modrá barva kroužku
  • 2009 fialová barva kroužku
  • 2010 oranžová barva kroužku
  • 2011 tmavě modrá barva kroužku
  • 2012 červená barva kroužku
  • 2013 černá barva kroužku
  • 2014 světle zelená barva kroužku
  • 2015 fialová barva kroužku

Kroužky CITES

Existují i kroužky CITES, určené pro určité druhy ptáků chovaných v zajetí, některé druhy ptáků podléhají evidenci ze zákona, a čísla těmto kroužkům přiděluje Ministerstvo životního prostředí. K tomuto kroužku je vydáván certifikát, který by měl mít chovatel. Je velmi důležité, aby naprosto přesně souhlasily čísla na kroužku a na certifikátu. Na certifikátu je vždy uvedeno, kdo ho vydal,  a je vždy vhodné si pravost tohoto certifikátu ověřit přímo u vydavatele. v ČR je to ministerstvo životního prostředí, případně se přímo e-mailem obrátit na úřad v dané zemi, který měl tento doklad vydat a zeptat se, zda ho skutečně vydal. V Evropě se chystá celoevropská databáze EPIX, která bude obdobou našeho centrálního registru CITES. Technicky je už hotová, ale musí se k ní postupně připojit všechny státy, vyřešit ochrana osobních údajů a poskytnout národní data. V okamžiku, kdy bude taková databáze funkční, bude velmi jednoduché zkontrolovat, zda je doklad jiné evropské země skutečně pravý. Všechny doklady budou zaneseny do této databáze. Bude to velmi efektivní možnost, jak bojovat proti padělkům.

Kroužky ptáků z volné přírody

Pokud jste nalezli jiného okroužkovaného ptáka, nebo jen kroužek, tak kroužky bývají rozpínatelné, a lze je z nohy ptáka sundat. Samozřejmě živému ptákovi kroužek nesundáváme, jen si opíšeme číslo kroužku. Jinak z mrtvého ptáka je možné ornitologické kroužky sundat,  narovnat, a poslat na adresu:

Kroužkovací stanice národního muzea

Hornoměcholupská 34

120 00

Praha 10 - Hostivař

Případně podat informace o nálezu ptáka z volné přírody, nebo jeho krouužku e-mailem na adresu:  krouzkovaci_stanice@nm.cz . Na tento email pošlete i informace, důležité je především zcela přesně zapsat identifikační číslo kroužku a dále uvést všechny důležité údaje:

datum nálezu, místo nálezu, okolnosti nálezu (zda byl pták nalezen mrtev, střelen, zabit o dráty, usmrcen dopravním prostředkem atp.), případně o který druh ptáka šlo.

Prosím, naleznete v tomto článku veškeré informace, a funkční odkazy, tak si je pečlivě prostudujte. Nejsem schopný vám poradit po telefonu, ani emailem. Nedělal bych nic jiného, než hledal majitele holubů. Takže pokud máte správně opsané číslo kroužku, tak ho zaevidujte na výše uvedených odkazech (já bych udělal to samé).

Tento článek vznikl pro vaši pomoc při hledání, abych vám pomohl, prosím, pokuste se to vyřešit bez mé další asistence. Děkuji za pochopení, komentáře, a odpovědi na ně, již na těchto stránkách nelze vkládat, použijte odkazy uvedené výše.

Autorem stránek http://kotrlak.estranky.cz je Miroslav Matula, chovatel holubů plemene rakovnický kotrlák

Kopírování článků povoleno, neužívejte dílo komerčně, uvedte autora

 
 

Náhledy fotografií ze složky Vývoj holouběte

Komentáře

Přehled komentářů

nalezený holub

(Eva Adámková, 2. 7. 2010 17:56)

CZ 08 0154 1723

Nalezený holub

(Jiří Pavlásek, 23. 6. 2010 15:05)

Nenapsal jsem kontakt: 606853052

Nalezený holub

(Jiří Pavlásek,, 23. 6. 2010 15:02)

Dnes ráno byl na zahradě nalezen holub s modrým štítkem PL 05 627 7424, dostává krmení a pití.

Nalezený holub

(Roman Poláček, 21. 6. 2010 20:01)

21.6.2010 jsme nalezli holuba, vypadá zdravě ale není schopen letu, ubytovali jsme na balkóně, krmíme. Na kroužku má: PL 088 90 371. Náš telefón: 732 43 77 18

tel. 603384674

(Jiří Kunc Křinec 42, 19. 6. 2010 16:27)

Dnne 15.6.2010 jsem našel silně vysíleného poš.holuba na kroužku má CZ 767 60 80 na gumičce 58 na druhé zelený kroužek dávám mu pít,krmím ho zatím nebyl schopen letu.At se ozve majitel.

Důležité informace

(Miroslav Matula, 16. 6. 2010 23:48)

Je nutné správně opsat číslo kroužku holuba.
Struktura čísla: SK-01-0148-123

SK - Slovensko (PL - Polsko, DV - Německo, ....)

01 - rok narození (číslo je uvedeno napříč)

0148 - základní organizace

123 - číslo holuba

Pokud již máte číslo kroužku správně opsané, tak se můžeme dát do hledání, a hlavně připište kontakt na sebe, ať nemusíme hledat i Vás, děkuji.

Nalezený holub

(Eva Žampová, 16. 6. 2010 20:30)

Dobrý den,

našli jsme u nás holuba s číslem kroužku 242062003Sk, nevíme čí holub je a jak dohledat majitele.

Děkuji

Nalezený holub

(Iveta Kulistakova, 27. 5. 2010 19:29)

Dobrý den.Našel se holub který odmítá letat.Má něco s křídlem.Číslo kroužku SK-09-01603-849. Děkuji Kulištaková Iveta,Horní Bečva 340,605760428

Chápu obě strany

(Miroslav Matula, 20. 4. 2010 18:43)

Pro pana Mullera by měl asi holub cenu jedině, pokud by sám přiletěl domů. Pokud chová poštovní holuby, a snaží se s nimi uspět, tak ho chápu. Ale někteří holubi se domů vracejí i po letech, a i ze vzdálenosti větší, než tisíc kilometrů, tak možná se vrátí i on, pokud si stihl zafixovat holubník u pana Mullera jako svůj domov. Tak ho zkuste pustit, a uvidíte, kde má svůj domov.
Jinak vám přeji hodně štěstí, a děkuji za projevenou důvěru.

Majitel o holoubka nemá zájem

(A.Eliášová, 20. 4. 2010 18:33)

Dobrý den,
pane Matulo,
moc děkuji za Vaši ochotu. Bohužel pan Muller řekl, že si pro něj nepojede a že si máme dělat co chceme. Prý ho má zkusit pustit, že se k němu třeba sám vrátí nebo se bude brát domov u ní a bude se vracet k ní. Takže vyřídila jsem, co jsem vyřídit slíbila a další chod věcí budu muset nechat na ní.
Pokud ho paní nebude dál chtít, tak ještě můžeme udělat další věc, že ho vememe do KV k bratrovi mého manžela, který je holubář a chová pošt. holuby.
Nevím, co si mám myslet, ten pán mě dost překvapil; Černá Hora je u Blanska a Příbram je u Rosic, takže nějakých 40 až 45 km, což není zase tak moc. My jezdíme každý týden trasu Praha -V. Bíteš (tedy Příbram) a zpět, takže jsme zvyklí na jiný vyšší počet km a tohle by nás vůbec netrápilo. Kdyby řekl, že se do Příbrami nemá jak dostat, tak bychom tam i zajeli. Ale s tímto přístupem ani náhodou.
Takže ještě jednou moc děkuji, přeji Vám hodně úspěchů.
A. Eliášová

číslo kroužku je správně CZ-09-0326-11

(Miroslav Matula, 19. 4. 2010 18:32)

Holub je pana Mullera z Cerne Hory, jeho telefonní číslo vám posílám, a napište mi prosím, jak to dopadlo

Nalezený raněný holoubek

(A.Eliášová, 19. 4. 2010 18:27)

Dobrý den,
vážený pane Matulo, sousedka našla vloni na začátku zimy holoubka s poraněným křídlem, celou zimu se o něho starala a vyléčila ho, nyní by ho ráda vrátila, ale bohužel nemáme žádné zkušenosti a nevíme, kam se obrátit. Holub je zřejmě poštovní , má na kroužku značku: 090326-ČZ-11 .
Moc Vám děkuji za radu a za zprávu.
A Eliášová