Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejčastější predátor holubů ve vzduchu

28. 12. 2009
 

Sokol na holuba útočí střemhlavým letem, při kterém dokáže vyvinout, podle některých údajů dokonce něco pod 400km v hodině, což v živočišné říši nemá konkurenci.V této ryclosti sokol útočí úderem natažených pařátů. Špačci si na tento způsob lovu vyvinuli obranu, že se združí do hejna, a sokol nemůže lovit, protože by riskoval zranění.  Sokol také loví tak, že pronásleduje loveného ptáka při horizontálním letu, ale tehdy je kupodivu méně obratný, čehož využívají holubi, a rozprchnou se do všech stran, a sokol to brzo vzdává. Sokol využívá momentu překvapení, pokud není dostatečně rychlý při počátku lovu, většinou vítězí holub.

Je nádherná podívaná na umění letu jak holuba, tak dravce.

 

Někteří chovatelé by nejradši všechny dravce stříleli. Zejména v zimním období mohou být v chovech holubů značné ztráty. Pokud si dravec oblíbí Váš holubník, je nejlepší na čas holuby zavřít, aby si dravec musel hledat potravu jinde. Jinak můžete v krátkém čase přijít až o jednu třetinu holubů.

Někteří chovatelé neváhají, a své holuby brání i násilím. Je pravda, že většinou z chovu, jako naschvál, jsou uloveni ti nejlepší holubi s velkou cenou. Ale  já osobně si myslím, že dravci do přírody patří. A kupodivu se v poslední době dravci usidlují i ve městech, nejen ve volné přírodě. Nebo mi, lidé, se usidlujeme v revírech dravců? Nesmíme zapomenout, že v celé evropě jsou dravci celoročně chránění, takže jejich odstřel, nebo odchyt není možný.

Autorem stránek http://kotrlak.estranky.cz je Miroslav Matula, chovatel holubů plemene rakovnický kotrlák

Kopírování článků povoleno, neužívejte dílo komerčně, uvedte autora

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář