Jdi na obsah Jdi na menu
 


Inteligence holubů

17. 12. 2009
 

Pigeon and Red Box from Julie Vargas on Vimeo.

Japonští vědci zjistili, že inteligence holubů je srovnatelná s tříletým dítětem, některé studie ukazují na to, že holub může v některých schopnostech i lepší, než tříleté děti. Vědci z Keio University dokázali, že holub je schopen rozlišovat svůj vlastní obraz , a to i z videozáznamu s 5-7 sekundovým zpožděním. Pro srovnání - tříleté děti mají problém s rozeznáním svého vlastního obrazu z videozáznamu s dvousekundovým zpožděním. Profesor Shigeru Watanabe z Graduate School of Human Relations na Keio University a Kohji Toda postgraduální student na Tsukuba University trénovali holuby, aby byli schopni rozlišit svůj obraz jak v zrcadle tak i na videozáznamu, a dokázali, že holubi dovedou rozpoznat videozáznamy zachycující jejich vlastní pohyb. Je známo, že způsobilost rozpoznat sebe sama mají velcí primáti, jako například šimpanzi, nedávné výsledky ukazují, že touto formou inteligence disponují i delfíni a sloni. To, že rovněž holubi patří do výše zmíněné skupiny, dokazuje, že tato schopnost není omezena jen na ta zvířata, která mají velké mozky.

Zdroj: www.veda.cz/article.do

 

Další studie tvrdí, že vědci naučili tři pokusné holuby rozlišovat větší a menší počet objektů na monitoru. To ale není nic zvláštního, tuto schopnost mají například i včely. Zajímavější již je, že holubi uměli seřadit tři skupiny podle počtu objektů v nich zařazených. Navíc poté dokázali do určitých skupin i obrázky, které nikdy neviděli. Na těchto obrázcích byla určitá množství objektů. Přestože vědci připravovali holuby na počty do tří, byli údajně schopní pracovat až s devíti předměty na obrázcích a systematicky je rozřazovat.

Zdroj: magazin.e15.cz/veda-a-technika/holubi-maji-abstraktni-mysleni-a-umeji-pocitat-tvrdi-vedci-729769

Nový experiment vědců z University of Otago v novozélandském Dunedinu, jehož výsledky zveřejnil časopis Science, demonstroval schopnost počítání u holubů. A pokud to dovedou holubi, lze předpokládat, že stejně dobře by si počínali i další ptáci a možná i plazi, jejich nejbližší příbuzní na stromu života. Jen to dosud nikdo nezkoumal. Jak přimět holuby, aby se namáhali s počítáním předmětů? Damian Scarf s kolegy jim ukazovali obrázky s jedním až třemi geometrickými obrazci a naučili je, že pokud zobákem klovnou do obrázků ve správném pořadí a seřadí je od nejmenšího počtu objektů po největší, dostanou odměnu. Jakmile holubi pochopili, co se po nich chce, vědci jim dali těžší úkol. Ukázali jim obrázky, na nichž bylo až devět obrazců, které se mezi sebou lišily i tvarem a barvami. Holubi museli pochopit, že podstatný je počet, nikoli barvy nebo tvar. Přesto si bez jakéhokoli dalšího tréninku s úkolem poradili stejně dobře jako s jednodušší cvičnou úlohou. Holubi v testu obstáli stejně dobře jako makakové. Nabízejí se dvě vysvětlení, mezi nimiž je prozatím těžké rozhodnout. Buď jde o pradávnou schopnost zděděnou od společného předka ptáků a savců, který žil v karbonských plavuňových pralesích před 310 miliony lety, nebo ji obě skupiny živočichů, tedy savci i ptáci, získaly později a na sobě nezávisle. Druhá možnost by byla pravděpodobnější, pokud by se ukázalo, že některá vývojová větev savců nebo ptáků takové počty nezvládá. Další pokusy mohou napovědět více. Stále by se však nedala vyloučit možnost, že jde o druhotnou ztrátu a předci dnešních matematických antitalentů počítat dovedli. 

Zdroj: www.tyden.cz/rubriky/veda/priroda/tri-zrnicka-sest-hrasku-holubi-poctari-se-nespletou_220948.html

Holuby určitě v inteligenci předčí někteří jiní ptáci, třeba vrány, které dokáží používat nástroje, a myslet daleko dopředu.

Někteří ptáci, třeba volavky, mají dostatečnou inteligenci k tomu, aby používali chléb od lidí jako návnadu na ryby.

Autorem stránek http://kotrlak.estranky.cz je Miroslav Matula, chovatel holubů plemene rakovnický kotrlák

Kopírování článků povoleno, neužívejte dílo komerčně, uvedte autora

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář