Jdi na obsah Jdi na menu
 


Východofríská ovce

 

Východofríská ovce - polojemnovlnné, rané plemeno s vysokou plodností a vynikající mléčnou užitkovostí. Bylo vyšlechtěno v Německu ve Fríské oblasti z původních severských maršových ovcí.

Má velký tělesný rámec, lehkou kostru, delší nohy a dlouhý, poměrně úzký hrudník. Hlava u beranů mírně klabonosá, obě pohlaví jsou zásadně bezrohá. Uši velké, široké a polosvislé. Hlava, spodní část končetin a tenký dlouhý ocas jsou obrostlé pouze krycí srstí. Na spodní části krku se často vyskytují přívěsky. Vlna smíšená, polosplývavého charakteru, lesklá a pravidelně obloučkovaná. Hlavní užitkovou vlastností je produkce mléka (300-600 kg s obsahem tuku 6-7%) a plodnost 200 a více %.

Ovce jsou rané s dobrými mateřskými vlastnostmi. Jehnice lze zapouštět již v 7-8 měsících věku o hmotnosti 45 kg.

Patří mezi nejužitkovější plemeno na světě. Plemeno je vhodné především do menších stád. Ovcím vyhovují všechny používané systémy pastvy. Dospělá zvířata snáší dobře i vlhčí přírodní podmínky. Výkrm jehňat je nejúčelnější ukončit ve věku 4-5 měsíců do živé hmotnosti 35 kg, kdy jsou jehňata nejlépe zmasilá. Při užitkovém křížení s masnými plemeny je možno výkrm prodloužit až do 40 kg. Živá hmotnost bahnic 65-75 kg, beranů 85-110 kg.

Plemeno je značně rozšířeno ve světě.

Autorem stránek http://kotrlak.estranky.cz je Miroslav Matula, chovatel holubů plemene rakovnický kotrlák

Kopírování článků povoleno, neužívejte dílo komerčně, uvedte autora

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář