Jdi na obsah Jdi na menu
 


Český strakáč

 

Nádherné České plemeno, které má za sebou bohatou minulost a je i v současnosti neustále šlechtěno, aby bylo zachováno v co nejlepší kvalitě a v co nejvíce barevných rázech i pro další generace chovatelů. Český strakáč je v současné době nejvíce zastoupen v rázu černý a je k vidění i v dalších barevných rázech na mnoha výstavách u nás i v zahraničí.

Aby bylo možno udržet plemeno v dobré kvalitě, je potřeba, aby bylo stále více poctivých, trpělivých chovatelů - zájemců o čistokrevný chov. Mnoho rázů tohoto králíka je na pokraji vyhubení, v ČR se již nechovají.

Český strakáč je přímým potomkem domácího stájového králíka různého zbarvení a strakatosti, který se choval na českém venkově. Šlechtění probíhalo již od konce 19.století. Český strakáč je naše nejstarší plemeno králíků, svojí typizací odlišné od jiných strakatých plemen králíků. Je jediným naším plemenem s kresbou a celkem se vyskytuje v 9 barevných variantách. Základní variantou je černobílý strakáč, který se chová přibližně u 90 % chovatelů tohoto plemene. Základní barva je sněhobílá, kresba je na hlavě (tzv. motýlek, oční obruby, lícní skvrny a uši až po kořen), úhoří pruh a skvrny rozložené na bocích zadní části těla. Původní kresba je černá. V současné době se plemeno vyskytuje ještě v barvě tmavomodré, hnědé, žluté, divoké popřípadě černožluté. Řadí se do středních plemen králíků, hmotnost v dospělosti se pohybuje v rozmezí 3,3-3,8 kg. Plodnost je průměrná, růst podprůměrný.

 

 

Autorem stránek http://kotrlak.estranky.cz je Miroslav Matula, chovatel holubů plemene rakovnický kotrlák

Kopírování článků povoleno, neužívejte dílo komerčně, uvedte autora

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář