Jdi na obsah Jdi na menu
 


Saská kachna

 

Saské kachny - pochází z oblasti Saska, které leží v Německu. Tyto krásně zbarvené kachny, byly vyšlechtěny křížením kachen ruánských, pekingských a pomořanských. Jako samostatné plemeno byly uznány v roce 1955. Co se týká velikosti, tak patří mezi plemena velkého tělesného rámce, s dlouhým, širokým, válcovitým a nízko neseným trupem.

Kačer kachny saské do jednoho roku života dosahuje hmotnosti 3,1-3,7kg nad jeden rok už je váha 3,3-4,2kg. U kachny, která je o něco lehčí, váha do jednoho roku dosahuje 2,6-3,2kg a nad jeden rok se také zvyšuje na hmotnost 2,8-3,7kg.

Kachny saské jsou temperamentní a shánlivé, tak pokud je chováme na potoce, řece či rybníku ušetříme spousty peněz za krmení. Jsou totiž schopné si najít potravu samy v podobě různých měkkýšů, rybek, plůdků a vodních rostlin, které jim dávají spoustu potřebných živin a bílkovin, které jsou velmi důležité pro jejich dobrý zdravotní stav.

Množství snesených vajec během 5-6 měsíčního cyklu se pohybuje kolem 100 vajec. Přičemž váha vejce činí 80g. Kachny saské mají potlačeny pud kvokavosti, takže sezení na vejcích a vodění kachňat není zachován. Jsou i výjimky kdy mláďata pečlivě vylíhnou a odvodí.

Autorem stránek http://kotrlak.estranky.cz je Miroslav Matula, chovatel holubů plemene rakovnický kotrlák

Kopírování článků povoleno, neužívejte dílo komerčně, uvedte autora

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář