Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rodajlendky

6. 12. 2014
 

Rodajlendky - středně těžké plemeno hrabavé drůbeže s kombinovanou užitkovostí. Byly vyšlechtěny ve Spojených státech amerických a sice ve státě Rhode Island. Odtud tedy pojmenování těchto jinak velmi líbivých slepiček. Značka RI opět napovídá o místě původu tohoto plemene.

Dnes rozlišujeme 2 typy RI, původní a velkovýrobní, který je o 25 % lehčí, přičemž snáška dosahuje až 220 vajec ročně. Mezi chovateli je rozšířen původní typ rodajlendek se snáškou kolem 180 vajec ročně se světle hnědou skořápkou o hmotnosti 55-60 gramů. Nejrozšířenější barevný ráz je červený, dále bílý a žlutý.

U červených, aby jsme získali jejich tmavě rudou barvu, je potřeba zajistit krmivo bohaté na feomelanin.

Ve velkovýrobě posloužily otcovské linie rodajlendek červených a mateřské linie rodajlendek bílých k vytvoření čtyřliniového colorsexingového nosného hybrida MORAVIA SSL s průměrnou snáškou 265 vajec ročně.

Kohout rodajlendky má poměrně velkou hlavu se středně velkým listovým hřebenem s pěti až sedmi zuby. Američtí chovatelé vyšlechtili rodajlendku s růžicovým hřebenem, který není v zimním období náchylný na omrzání. Zobák je kratší, nahnědlé barvy. Oči jsou oranžové, tvář červená s červenými oválnými ušnicemi a středně velkými červenými laloky. Krk je kratší s bohatým krčním závěsem. Rovná záda a řídší sedlový závěs. Ocas je nasazený pod úhlem 1350 a není příliš vysoký. Běháky jsou žluté, středně vysoké, neopeřené. U slepiček je peří méně lesklé než u kohouta. Hmotnost kohouta udává vzorník z roku 1986 od 3,0-3,6 kg, u slepic od 2,5 - 3,1 kg.

Kuřata se opeřují pomaleji, což klade zvýšené nároky na ošetřování, péči a ochranu před prochlazením během odchovu. Také výživa kuřat by měla být bohatší na dusíkaté látky živočišného původu. Po opeření jsou kuřata odolná a nijak nezaostávají ve vývinu za kuřaty ostatních středně těžkých plemen.

Miniaturou velké rodajlendky je zdrobnělá rodajlendka. Hmotnost kohoutka udává vzorník 1 kg, slepičky 0,9 kg. Roční snáška se pohybuje kolem 120 vajec o hmotnosti 40 gramů s nahnědlou skořápkou.

Rodajlendky jsou velmi oblíbené a je možné je doporučit i začínanícím chovatelům. Na společném dvorku s ostatní drůbeží se chovají snášenlivě. Jejich mírný temperament je nenutí přelétávat ploty a tím narušovat sousedské vztahy, jako tomu bývá u lehkých plemen drůbeže.

Autorem stránek http://kotrlak.estranky.cz je Miroslav Matula, chovatel holubů plemene rakovnický kotrlák

Kopírování článků povoleno, neužívejte dílo komerčně, uvedte autora

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář