Jdi na obsah Jdi na menu
 


Škody, které holubi způsobují

12. 6. 2010
 

 

Vykládá se, že holubi způsobují velké škody na kultuních památkách svým trusem, a že vyklovávají maltu z fasád domů, a tím je narušují. Také prý způsobují škody v zemědělství.

Jak to tedy je?

Nad tím se již zamýšlel František Špatný v knížce Holubářství v Čechách, kterou sepsal, a která vyšla roku 1862 v Praze.

 

Zde je kapitola Škoda, kterou holubi dělají, z výše zmíněné knížky.

Větší počet hospodářů se domnívá, že holubi sbíráním zasetého zrní náramnou škodu dělají. Tomu tak není. Holubi jenom takové zrní sbírají, které na vrchu pole nezavlečené leží a zavlečené semeno nevyhrabují jako slepice. Zkušeností stvrzeno jest, že nezavlečené zrno zřída vzejde a klíčí-li, v krátkém čase rostlinka buď uschne nebo zakrní tak, že má klásek hluchý neb zunovitý. Samo sebou se rozumí, že holubi tehdáž hospodáři velikou škodu dělati mohou, když rozseté obilí brzy nezavláčí. Nezavláčené zrní sbírají netoliko holubi, nýbrž také vrány,kavky, straky, divoké husy, slepice, které zavlečené zrní také vyhrabují a t. d.

Škodu dělají holubi také na dozrávajícím obilí zobáním zrní v kleslých klasech, které na kraji pole neb na mezi k zemi přitahují, když mají hlad. do stojatého obilí jenom tehdáž lítají, když se tam holá neb prázdná větší místa nalézají. Největší škodu dělají na poraženém neb požatém obilí v řadách, v hrstích, zvláště na luskovinách, hrachu, čočce, řepce a t. d. zobáním zrní v klasech a luskách. Mají-li holubi dostatek ptačí vikve na poli, a krmíme-li je doma, nebudou na poli velkou škodu dělati, zvláště když tam malé hejno holubů přiletí. Na sýpce, mlatu, v stodole neb na jiném místě stavení škodu dělati nemohou, protože je tam pořádný hospodář nepustí.

Někteří hospodářové se domnívají, že holubi také na střeše velikou škodu dělají. Na šindelové a taškové krytbě, která není kladena na vápno, nemohou holubi škodu dělati, a na prejzové neb taškové krytbě na vápno kladené, zřídka maltu vyklofávají, poněvadž raději na zemi písek, kamínky neb vápno klofají. Klobáním malty dobrá krytba mnoho netrpí, zvláště když se každoročně od pokrývače prohlíží a kde zapotřebí jest, řádně opraví. Holub na střeše díry nevyklofává, jak se někteří hospodářové domnívají.

Na doškové (smolkové) střeše sedají holubi obyčejně na hřebenu (kalenici), který jest drnem obložen, a když na jiném místě řečené krytby za větrem sedí neb po ní chodí, velké šody nedělají. Že se někdy kus zpukřelého neb shnilého stébla při chůzi neb při klofání na střeše strhne a na zem spadne, to samé se přihází působením vichru neb lijáku. Na lepenkovou krytbu, když je čerstvě a silně napuštěná dehtem, holubi nesedají, protože smrdí.

Z toho, co jsme o škodě, kterou holubi dělají, podotknuli, vysvitá patrně, že není veliká, jak se někteří hospodářové domnívají, a že holubům křivdu činí. Žádný nepředpojatý, nestranný pozorovatel a skoumatel holubů o pravdivosti našeho úsudku pochybovati nebude.

 

 

Autorem stránek http://kotrlak.estranky.cz je Miroslav Matula, chovatel holubů plemene rakovnický kotrlák

Kopírování článků povoleno, neužívejte dílo komerčně, uvedte autora

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

meštští bezďáci

(emanuel goldstein, 23. 8. 2012 5:35)

pokud jde o me, tak trus mi zas tak moc nevadi, da se snadno uklidit, ale daleko vetsi problem je hluk, kazdou chvili prileti na balkon a tam vrka a houka, pres nove dvojite okno a zesilenou zed to stale zni jako by mi u hlavy na nocnim stolku vibroval mobil, mam lehke spani takze me to dokonale probudi, vetsinou se diky tomu mezi nocnimi sluzbami vubec nevyspim, zazenu ho ,znovu si lehnu a kdyz uz zacnu usinat tak on znovu prileti a zacne zas houkat. nasel jsem nedavno tento clanek, kde popisuji uplne jiny pristup v regulaci poctu mestskych holubu nez je odchyt a hubeni, zajimalo by me jestli to muze byt ucinne a nebo se jedna o dalsi marny pokus

http://relax.lidovky.cz/viden-zacala-bojovat-s-holuby-po-svem-postavila-jim-holubnik-prl-/ln-zajimavosti.asp?c=A100825_120947_ln-zajimavosti_glu

Re: meštští bezďáci

(Miroslav Matula, 27. 8. 2012 20:56)

Četl jsem ten článek. Opravdu ve Vídni postavili pro městské holuby holubník. Myslím, že je to rozumné, holubi se nejvíce zdržují v holubníku, tudíž největší nepořádek je tam. Takže holubář po nich uklidí, může holuby odčervit, odhmyzit, a je mnoho problémů vyřešeno. A samozřejmě lze snadno v holubníku regulovat počet holubů...

Nekadící holubi

(Ladislav Slunečko, 23. 7. 2011 11:37)

Zdravím,četl jsem si tady ty Vaše cinty o tom,jak holubi nedělají v podstatě žádné škody.To asi jste slepý a k tomu ještě hluchý.Nechte se vyšetřit u doktora,není to s Vámi příliš dobré.Nejsem žádný 5 letý kluk,který by věril tomu,co tady šíříte z lásky k holubům.Hlavně mám více zkušeností s holubama.Asi teď namítnete,že mám zkušenost jen se špatně vychovanýma holubama.Jinak.Mohl by jste mě,z lásky k holubům,zaplatit fasádu kterou mám od nich poničenou.

Re: Nekadící holubi

(Miroslav Matula, 24. 7. 2011 21:25)

No jasně, těžko poručím holubům, aby Vám nekadili na fasádu. Ale stěžujete si na špatném místě. Pokud Vám ničí fasádu zdivočelí, městští holubi, tak zkuste tento problém řešit s příslušným městským úřadem, a třeba zajistí odchyt. Pokud Vám kadí na fasádu holubi nějakého vašeho souseda, zkuste se domluvit s ním, třeba aby omezil jejich počet, nebo je zavíral, a nenechal je sedat na vaši střechu. Myslím, že se ten chovatel bude snažit s Vámi domluvit, vždyť mu jde o jeho holoubky.
Jinak ten článek napsal František Špatný v knížce Holubářství v Čechách, kterou sepsal, a která vyšla roku 1862 v Praze. Není to můj článek, jsem trochu mladší.