Jdi na obsah Jdi na menu
 


Napájení holubů

3. 4. 2010
 

K napájení holubů se používá pitná voda. Je vhodné tuto vodu obohatit kuchyňským octem, nejlépe kvalitním,  jablečným, ten sériově vyráběný, lihový, není vhodný. Na trhu jsou i  speciální přípravky na okyselení pitné vody holubů.

Na tři litry vody stačí polévková lžíce octa. Takto obohacená voda se méně kazí, a prospívá holubímu trávícímu traktu.

Ve starých holubářských knihách se doporučovalo do pitné vody přidat několik zrnek zelené skalice, neb rezavý hřebík, několik kapek rybího tuku (sílící prostředek).

Za velkých mrazů nedávejme holubům teplou vodu, mnoho by pili, a mohli by vážně onemocnět, voda musí být jen odražena. Nejvhodnější je k napájení holubů dřevěná nádoba, neb korýtko zapuštěná do země. Dřevěnou nádobu nepoškodí tak snadno mráz, a voda v ní vydrží déle čersvá, a nezmrzne v ní tak rychle,  jak v nádobě keramické neb kovové. Holubi tuto nádobu i v zimě rádi využívají i ke koupání. Poslední dobou jsem četl i názory na solení vody proti zamrzání vody v napaječkách. Někteří chovatelé dávají i jednu čajovou lžičku soli na litr vody. Každý živočich sůl potřebuje, zejména s jodem je sůl vhodná. Ale do pitné vody to není vhodné dávat, mohlo by dojít i k otravám solí. Pokud nemáme zimní odchov holoubat, je spíše vhodnější přísun vody omezit, a přírodním způsobem se takhle zbavíme střevních parazitů. Já mám volný chov holubů. V roce 2010 jsem vodu v zimě přestal dávat. Holubi se brzo naučili létat na vodu k potoku. Velmi jim to prospělo, od té doby nemám v chovu nemocné jedince. Prospěl jim pohyb, i občasný půst, když potok zcela zamrzl. Stejně přežívají ve zdraví městští holubi i hrdličky, které se přiletí napít z potoka.

Chovní holubi by měli mít volný přístup k napaječkám, holubi, kteří trénují, mívají omezený přístup k vodě.

Misku s pitnou vodou je nejlépe každý den vylít, a dát novou, čistou vodu. Předejdeme tím vážným chorobám. Pitná voda by se měla holubům podávat tak, aby se v ní nemohli koupat, a znečišťovat ji.

V uzavřeném chovu holubů již přichází ke slovu věda, tam si příroda moc pomoci sama nedokáže. Jsou i názory, že holubi sami úmyslně předávají bacily celému hejnu, sami se vakcinují pomocí vody. Provádí to tak, že jakmile mají možnost se koupat v čisté vodě, tak se koupou, a úmyslně do vody i kálí. Pokud je voda velmi znečištěná, tak se v ní už nekoupou, ale pořád ji pijí. Možná na tom něco bude, příroda si umí poradit, tak proto je vhodné okyselení vody, aby jsme ty předávané bacily oslabili, a pomohli tak holubům, aby si stihli vytvořit správné protilátky. Další možností je občas, asi jednou měsíčně, přidat několik kapek hypermanganu (do slabě narůžovělého zbarvení). Pro předcházení nemocí přidáváme Cholesol, a to v dávkování podle návodu, já používám Acidomid, nebo ocet. Ale kvalitní ocet se dostane na cenu Acidomidu, takže je jasné, co je vhodnější. A acidomid je obohacený o další významné látky.

Autorem stránek http://kotrlak.estranky.cz je Miroslav Matula, chovatel holubů plemene rakovnický kotrlák

Kopírování článků povoleno, neužívejte dílo komerčně, uvedte autora

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář