Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak chytit holuba

2. 4. 2010
 

Na začátku vám chci říci, že holuby bereme do ruky, je li to nezbytně nutné, třeba jako přípravu na výstavu, nebo podání léků, snažíme se je nestresovat.

Určitě by jsme neměli držet holuba hlavou dolů, to je velmi nevhodné.. Taky ho nesmíme chytat za ocas, nebo křídla, nohy, hlavu nebo krk. Mohlo by dojít k vytržení ocasních per, nebo i zlomenině křídla, to by byla velká škoda. 

Správně se holub drží, že máme jeho hrudník v dlani, jeho nohy máme mezi prostředníčkem a ukazováčkem, nohy holuba směřují mírně dozadu, palcem přidržujeme  jeho křídla. Držíme ho v takové pozici, že si hlavu sám drží na úrovni křídel. Jedná li se o většího holuba, je vhodné mu přidržovat hrudník druhou rukou. V této pozici je holub nejméně stresován, a ani nám to nedělá veké problémy, je to pohodlné pro obě strany. 

Pokud máme chytit holuba ve větším prostoru, nebo holubi mají velký strach z ruky, je vhodné je chytat do rybářské  sítě, třeba do podběráku. Tak by jsme jim neměli ublížit.

Holubi jdou chytat i do odchytových klecí, do kterých mohou snadno vlézt, ale ven se jim to již nedaří. Řeší se to bud' tak, že jsou ve vchodu pro holuby pověšené dráty, které jdou nadzvednout jen směrem dovnitř, a ven se již opřou o zarážku, nebo samotný otvor. Dalším řešením odchytové klece jsou otvory 100*100mmve stropu odchytové klece. Těmito otvory dokáže holub skočit dovnitř, ale ven se mu již nedaří vyletět, jelikož mu zavazí křídla.

Autorem stránek http://kotrlak.estranky.cz je Miroslav Matula, chovatel holubů plemene rakovnický kotrlák

Kopírování článků povoleno, neužívejte dílo komerčně, uvedte autora

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář