Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chovný rok holubáře

18. 1. 2011
 

Leden - Január

Důležité výstavy jsou za námi, tak si prohlížíme holuby, zda se přibližují vytyčenému ideálu. Uvažujeme o tom, jak vytvořit správné chovné páry.

Také je to vhodné období na hubení ektoparazitů - parazitů žijících na povrchu těla, i endoparazitů, vnitřních parazitů.

Provádíme vakcinaci holubů. V této době je na holubníku klid, stav holubů je redukován, což zjednodušuje start do očkování. K dosažení nejlepší odolnosti pro novou holubí generaci je nyní nejlepší čas pro očkování chovných holubů a všech ostatních na holubníku proti Paramyxoviru(Colinak NH, Nobivac Paramyxo, Pharmavac Columbi 2). Očkování proti Partyphu musí být provedeno samostatně. Na prvním místě je nutné vakcinovat vakcínou která vytváří 12 měsíců imunitu a ta pokryje celou nadcházející sezónu. Ochrana proti Paratyphu je důležitá zejména pro budoucí holoubata, která jsou ochráněna obranými látkami přenesenými ve vajíčku. Vzniklá pasivní imunita je ochrání před infekcí v prvních týdnech života. Aby mohla být holoubata co nejlépe chráněna proti těmto dvěma onemocněním, je účelné provést vakcinaci na holubníku nejpozději tři týdny (lépe šest týdnů) před plánovaným termínem párování. Pokud je tento vakcinační program správně proveden, jsou holoubata chráněna pasivní imunitou tři až pět týdnů.

Únor - Február

Holuby už máme přeléčené, tak holubník důkladně vyčistíme, a vydezinfikujeme, vhodné je vybílení vápnem. Holuby rozdělíme podle pohlaví, nebo do menších skupin.

Z krmiva vyřadíme kukuřici, případně ječmen. Naopak přidáme pšenici a hrách, nebo pelušku.

Poté můžeme holuby spárovat podle plánu, sestaveného v lednu. Je vhodné podávat naklíčené zrno, klíčkový olej, a samozřejmě grit, který je nejlépe nechávat holubům dostupný po celý rok.

Březen - Marec

Připravíme holuby na hnízdění, nejlépe vložením sena a slámy do zásobníku. Připravíme si kroužky na značení holoubat. Zvýšíme podíl luštěnin (strukovin), jako je hrách, peluška, vikev. Líhnou se první holoubata, holubům umožníme pravidelné koupání.

Po nasednutí na vejce vakcinace proti Salmoneloze (Salgen, Salmovac)

Odstraňujeme neoplodněná vajíčka.

Duben - Apríl

Pořád se líhnou mláďata, dohlížíme, aby nenachladla, když z nich holubice odlétají, pokud ještě nejsou dostatečně opeřená. Na trhu jsou i elektrické ohřívače pod hnízdní misky.

Mladé holuby je nejlepší dát do zvláštních oddělení, kde jim i upravíme krmení.

Koncem dubna můžeme zasadit kolem voliéry lichořeřišnici, její listy jsou přírodní antibiotikum.

Květen - Máj

Kontrolujeme hygienické podmínky v holubníku a hnízdech. Pokud má některý pár trvale neoplozené vejce, sestavíme nové páry.

Kontrolujeme mladé holuby, nevyhovující jedince vyřadíme.

Pokud nám již kolem voliéry roste lichořeřičišnice, tak její lístky prostrkujeme přes pletivo k holubům, aby je mohli ozobávat.

Červen - Jún

V krmných dávkách musí být zastoupeno zelené krmivo.

Vyhodnotíme, zda se nám daří vytyčené chovné cíle. Pokud se nám začíná holubník přeplňovat, uvažujeme o prodeji chovných párů - už máme od nich dostatek potomků s dosaženými vytyčenými cíly.

Kontrolujeme přítomnost vnějších parazitů, provedeme případnou očistu holubů i jejich hnízd. Podle nákazové situace vakcinujeme proti neštovicím (Ovodifterin, Diftofarm).

Červenec - Jůl

Při dlouhodobém deštivém počasí sledujeme zdravotní stav holubů a hygienické podmínky v holubníku. Sledujeme zejména, zde nemají průjem, který by poukazoval na kokcidiozu.

Holubům dáváme zelené krmivo, například listy salátu.

Při vedrech umožníme holubům koupání, posílí to jejich kondici.

Srpen - August

Začíná období přepeřování, což je veká zátěž pro holuby. Do krmné dávky přidáváme olejnaté semena, jako je slunečnice, lněné semeno.

Kontrolujeme přítomnost vnějších parazitů.

Září - September

Holubi intenzívně přepeřují, proto je třeba dbát na zvýšenou hygienu. Holubník častěji čistíme, odstraňujeme vypadané peří.

Vybíráme si holuby k dalšímu chovu, provádíme preventivní očkování holubů.

Říjen - Oktober

Přepeřování končí. Na základě výsledků chovné sezony vyřazujeme nevhodné chovné holuby a holuby z letošního odchovu s nežádoucími znaky. Uvažujeme o případném dokoupení holubů, aby jsme docílili nepříbuznosti v chovu. holuby, s kterými plánujeme jít na výstavu, navykáme na klec a braní do ruky, provádíme klecovou drezuru.

Důkladně vyčistíme holubník i celé chovné zařízení.

Listopad - November

Holubům dáváme kvalitní krmivo, můžeme z krmiv vyřadit  luštěniny(strukoviny) jako je hrách, peluška. Holuby, s kterrými dále nepočítáme, nabízíme k prodeji.

U holubů, které si sami nakoupíme, dbáme na počáteční karanténu, aby jsme si nezavlekli do chovu nemoci a parazity, je vhodné nechat vyšetřit i trus. V listopadu vakcinujeme proti neštovicím (Ovodifterin, Diftofarm).

Prosinec - December

Holubi jsou většinou ve fázi fyziologického klidu, odpočívají. Stačí udržovací dávky krmiva, holubi alespoň více zkrotnou, jak se budou těšit, že jim chovatel donese krmivo. Pouze za větších mrazů přidáváme více energetické krmivo, jako třeba kukuřici. Při mrazech můžeme i snížit holubům příjem vody. Toto strádání holubů nepřežijí jejich vnitřní cizopasníci.

Uvažujeme o další chovné sezoně, přemýšlíme o vhodném sestavení chovných párů.

 

 

Autorem stránek http://kotrlak.estranky.cz je Miroslav Matula, chovatel holubů plemene rakovnický kotrlák

Kopírování článků povoleno, neužívejte dílo komerčně, uvedte autora

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář