Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rakovnický kotrlák

22. 1. 2010
 

Sestříhaná ukázka akrobacie, když se byli mí holubi proletět, a měl jsem tam kameru na stativu, takže vidíte jen malou část oblohy, kde mí holubi létají, a přesto těžko spočítáte množství kotrmelců, které za tak krátkou dobu holubi v letu udělají. Sledujte holuby v největších výškách, a máte šanci, že ten krátký okamžik, když dělá Rakovnický kotrlák kotrmelec dozadu, postřehnete. Ale vidět to naživo, to se nedá s videem porovnat...

Rakovnický kotrlák je náš jediný původní akrobatický holub. Je to válivý rejdič. Když to přeložím z řeči holubářů,  tak to znamená, že tento drobný okrasný holub vám bude lítat v kruzích nad vaším domem a několika sousedů. Je velmi temperamentní, a rád sám od sebe, letí do výšky, udělá jeden, nebo dva kotrmelce za sebou, čímž trochu ztratí výšku, jakoby vypadne z hejna, ale vůbec mu to nevadí, velice rychle svoje hejno dožene, a znovu předvádí své akrobatické umění, válení. Ideálem je holub, co provádí v letu jednoduchý přemet vzad bez ztráty výšky. Přemet může být i dvojitý, ale trojitý, nebo přemety ve šňůře jsou již závadou. Taktéž jiná akrobacie, jako všelijaké přemety přes křídla, jsou nepřípustné. Ale zase tyto nepřípustné obraty přes křídlo jsou velmi dobré, pokud se má holub ubránit útoku pernatého dravce. Podle těchto obratů poznáte, jestli je holub zvyklý létat, a bránit se útokům dravců. 

Holubi jsou většinou v akrobacii lepší, než holubice. Jsou jedinci, kteří dokáží válet takřka okamžitě po vzlétnutí, bez ztráty výšky. Někteří dělají kotrmelce s takovým zaujetím, že se propadnou i desítky metrů, a mohou se poranit, nebo i zabít o elektrické vedení, střechu, nebo i zem. Někteří dokáží válet i v omezeném prostoru, třeba ve větší voliéře, nebo holubníku, nebo přímo z ruky svého chovatele. Ale to jsou spíše výjimky, které můžeme závidět zkušeným holubářům. Tento holub je spíše jednoduchý roller, takže by jsme od něho měli očekávat, že spíš bude dělat jeden, nebo dva kotrmelce, bez velké ztráty výšky, a poletí dál. Délka jeho letu bývá v dospělosti maximálně půl hodiny, bez tréninku jen maximálně deset minut, jen holoubata vydrží ve vzduchu znatelně déle.

Také se mu říká Purclík, Rakovnický válivy rejdič, Rakovnícky kotrmeliak, Rakonitzer Tumbler, Le Rouleur de Rakovnik, Rakovnik roller, rakovniki pergő, Purtzel, Tumler, Cumbulant, Somersaulter, Раковницкий турман, Голубь Ролика Rakovnik, Rakovnik Walze Taube,وتسمـى. 

Já mám v sočasnosti v chovu Rakovniké kotrláky v sedlaté kresbě, a to černé, červené, hnědé, stříbřité, modré a žluté. Všichni válí, některý víc, některý méně, ale můžete se sami přesvědčit pohledem na fotografie. A to mám zatím samé mladé holuby, teprve se to učí. Říká se, že vyfotit válejícího kotrláka skoro nelze, že je to jen malý okamžik. Tak to vám doporučím pustit si následující album, nejlépe na automatické procházení po jedné vteřině, a uvidíme, jestli najdete i moje válející kotrláky. Přeji pěknou podívanou.

Pokud nemáte čas na prohlížení fotografií, tak si můžete pustit následující video, které trvá jen pár vteřin. Je tam možná můj nejlepší Rakovnický kotrlák, co se akrobacie týče. Vzlétne jako čtvrtý holub, takřka okamžitě po vzlétnutí začne válet, a hned přidá další kotrmelec, takže se dost přiblíží k zemi. Tento holub letěl ze sloupu kolmo dolů, pod sloupem jsem byl já, natáčel jsem mobilem, a přivolal jsem si ho. Samozřejmě kvalita nahrávky je odpovídající použitému přístroji, za což se omlouvám.

Autorem stránek http://kotrlak.estranky.cz je Miroslav Matula, chovatel holubů plemene rakovnický kotrlák

Kopírování článků povoleno, neužívejte dílo komerčně, uvedte autora

 

Náhledy fotografií ze složky Rakovnický kotrlák červený sedlatý

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář