Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zajímavosti o holubech, videa - holubi žijící ve volné přírodě

 
  • Sovy, papoušci a holubi prakticky nemají příbuzenský vztah s jinými současnými druhy ptáků, tudíž jejich rodokmen prakticky nelze sestavit.

Jak rychle holub dokáže letět?

Z jaké největší dálky se vrátil poštovní holub?

K čemu všemu se holubi používali?

Používají se holubi v armádě?

Kteří živočichové loví holuby?

Kteří holubi žijí ve volné přírodě?

Jsou i zákony, které se týkají chovu holubů?

Najdete i mnoho dalších odpovědí na zajímavé otázky.

 

Příspěvky

Holub uloven pelikánem

21. 8. 2015

Holubi si musí v ZOO dávat pozor na pelikány

 

Jak dlouho již člověk chová holuby?

21. 8. 2015

Počátek holubaření a původ poštovních holubů, podobně jako původ jiných plemen chovaných holubů se většinou odvozuje od divokého holuba skalního, ale zřejmě nebyl jediným předkem domácích holubů. Vždyť se můžete podívat na současné žijící divoké holuby na světě, a uvidíte tam i některé znaky, které vám budou povědomé... První zmínkou o využití orientačního smyslu holubů je již v Bibli.

Podle archeologů lze vystopovat využití holubů již u neandrtálců před více, než 67 tisíci lety před počátkem našeho lepopočtu

 

Na holuby číhá nebezbečí i u vodních toků

9. 8. 2015

Kdo loví holuby u řek? Občas i sumec.

 

Největší příbuzný holubů

2. 2. 2012

Blboun nejapný - dronte mauricijský byl velký pták, byl blízkým příbuzným holubů z Afriky a obzvláště jižní Asie, vážil okolo 23 kg. Tento dnes již vyhynulý pták se živil ovocem a hnízdil na zemi. Dnes už není v žádném muzeu na světě žádný kompletní dronteho pozůstatek. Obecně se udává, že dronte vymřel roku 1662, kdy ztroskotaný námořník spatřil poslední žijící exemplář.

 

Nejhojnější pták na světě

2. 2. 2012

  Holub stěhovavý ( Ectopistes migratorius ) je vyhynulý pták z čeledi měkkozobých. Holub stěhovavý byl pravděpodobně jedním z nejhojněji se vyskytujících ptáků na zemi. V obrovských hejnech obýval listnaté lesy východně od Skalistých hor v Severní Americe. Počty tohoto druhu ptáka dosahovaly až dvě miliardy jedinců a odhaduje se, že jejich počet byl na úrovni 40% počtu všech severoamerických ptáků. Poslední jedinec tohoto druhu uhynul v zoo roku 1914 .

 

Vědci přišli na to, jak řídit holubí let

2. 2. 2012

Vědcům se podařilo implantovat do mozku holubů mikroelektrody, aby mohli pomocí dálkového ovládání řídit jejich let.

 

Při napadení dravcem se holubi vzájemně varují

2. 2. 2012

  Vědci zjistili, že k varovaní před útokem využívají ptáci zvuk křídel. Vědci si všimli, že při vystrašení vzlétá pták rychleji a prudčeji, a tato změna ve stylu letu může způsobit zvuk, který je pro ostatní ptáky varováním. 

 

Zajímavosti z anatomie holubů

23. 10. 2010

Nečekejte odborné názvy, nejsem žádný vědec, ani čtenáři těchto řádků nejsou většinou žádní vědci, ale některé věci na stavbě holubího těla jsou zajímavé. 

 

Česká národní plemena holubů

16. 8. 2010

Holubi, kteří mohou být zařazeni jako náš Český a Moravský národní poklad.

 

Slovenská národní plemena holubů

16. 8. 2010

Zde jsou slovenská plemena holubů, na které mohou být hrdí všichni slováci.

 

Členění holubovitých ptáků dle rodů, videa holubů žijících ve volné přírodě

3. 4. 2010

Holub je české rodové jméno pro asi třicet druhů ptáků z čeledi holubovití. Nejčastěji je tímto jménem zkráceně označován domestikovaný holub domácí, chovaný pro užitek nebo zábavu. Byl vyšlechtěn s největší pravděpodobností z holuba skalního (Columba livia).

Jaký je rozdíl mezi holubem, hrdličkou a holoubkem? V podstatě žádný, jsou to blízcí příbuzní, většinou je holub většího vzrůstu než hrdlička, nebo holoubek, ale není to pravidlem.

ČLÁNEK VE VÝSTAVBĚ

 

Nejrychlejší poštovní holub, nejrychlejší střemhlavý let holuba

12. 2. 2010

Rychlost letu ovlivňuje převládající vítr a počasí vůbec. Poštovní holub letí ve výšce 200 - 300 m,  v ideálních podmínkách může vyvinout až rychlost 150km/hod. Dobrý poštovní holub uletí z Prahy do Brna za dvě hodiny. Za jediný den může holub uletět i 1200 kilometrů. V minulosti byly podniknuty i mnohem delší úspěšné lety - například přes Atlantický oceán.

Některá plemena dokáží vyvinout při letu k zemi obrovskou rychlost. V literatuře se uvádí, že při pokusech s holuby byla naměřena rychlost za pomocí připevněných čidel více jak 200 km/hod.

 Český poštovní holub Ali byl roku 2010 nejrychlejší na neoficiálním mistrovství světa v jihoafrickém Sun City. Uspěl v konkurenci 3 tisíc holubů z celého světa.

 

 

Svatební holubice, symbolika holubů

5. 1. 2010

 
animace

Nádherný dárek novomanželům. Ženich se ujme holuba, nevěsta holubice, pustí je, a dívají se, jak holoubci spolu odletí, nebo novomanželé spolu otevřou nádhernou truhlu...

 

Nejčastější predátor holubů ve vzduchu

28. 12. 2009

Ve  vzduchu je holub nejčastěji uloven sokolem, nebo jestřábem, v zimních měsících na holuby útočí krahujec, který je jen o málo větší, než holub

 

Orientační schopnosti holubů

17. 12. 2009

Zatím nikdo jistě neví, podle čeho se holubi orientují, že trefí domů i z neznámých míst. Je zajímavé pozorovat, jak se holub orientuje. Vyletí nejdřív do výšky a poletuje v kruzích stále větších a větších, létá v kličkách až najednou zamíří k cíli.

Rekordní orientace byla prokázána, když se jeden z holubů vrátil z Francie do Indie (10 000 km vzdušnou čarou).

 

Inteligence holubů

17. 12. 2009

Holub je údajně stejně chytrý, jako tříleté dítě. Třeba v seberozpoznávání jsou holubi lepší než tříleté děti. mají také dobrou rozpoznávací schopnost, a dokáží rozeznat i umělecké díla. Ale nevím, jestli by mohl posoudit pravost obrazů, lidi na to musí mít spoustu komisí...

 

Letecká fotografie s pomocí holubů

17. 12. 2009

Článek na Wikipedii o historii využití holubů při pořizování leteckých snímků. Kdysi byly fotoaparáty velké, a těžké, ale přeci holubi dokázali i staré přístroje unést, a letět s nimi.

 

Holub, holubice a chov holubů v 52 jazycích

11. 12. 2009

Ne všude se píše zleva doprava, takže nečekejte, že pokaždé začíná holub, následuje holubice, poté chov holubů. Tento soupis Vám může pomoci najít zahraniční stránky o holubech.

 

Tak můžete začít hledat spřízněné holubářské duše po celém světě,  přeji mnoho nových přátel.

Tak holubáři všech zemí, spojte se!

 

Holub pašerákem?

3. 11. 2009

Co všechno holub unese?

 

Bude armáda opět používat holuby?

3. 11. 2009

Budou holubi šmírovat, snímkovat, nebo odposlouchávat? Miniaturizace elektroniky jde dopředu, vědci se dokonce pokouší ovládat chování zvířat pomocí elektrod v mozku.

 

Usnesení poslanecké sněmovny ohledně chovu holubů

23. 1. 1923

Přímo ze stránek našich poslanců, poštovní holubi, a kroužky pro holuby byli projednáváni v poslanecké sněmovně.

 

Holubí zákony, zákony o holubech

5. 11. 1804

Člověk se od nepaměti snaží mít na vše nějaký předpis, tak tady najdete, formou otázek a odpovědí, malý soupis zákonů týkajících se chovu holubů, platných v českých zemích. První právní předpisy byly sepsány již v 16. století. Koncem 17. století museli třeba slavkovští sedláci odvádět do panské kuchyně a na faru holoubata.